Bron till Krim sprängdes

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.10.2022

På lördagen inträffade en stor explosion på bron som förenar halvön Krim med Ryssland. Det är möjligt att det var en bomb i en lastbil som orsakade explosionen.

Bron mellan Krim och Ryssland kallas också Kertjbron. Bron går mellan orten Kertj på Krim och Krasnodar Kraj i Ryssland. I lördags var det en stor explosion på bron. Det kanske var Ukrainas armé som sprängde bron. Experter säger att det troligen var en bilbomb som orsakade explosionen.

Bron skadades allvarligt. Efter explosionen började det också brinna. En del av bron rasade samman. Trafiken på bron stannade upp i lördags, men nu är det igen möjligt att köra längs den del av bron som är hel.

Rysslands president Vladimir Putin säger att det är Ukraina som har sprängt bron. Han säger att explosionen är ett terrordåd. Putin tror att det var den ukrainska arméns specialstyrkor som sprängde bron.

Putin kallade samman Rysslands säkerhetsråd. Rådet möts nu på måndagen. Rysslands säkerhetstjänst FSB har ökat säkerheten på bron. Ryssland har skickat dykare att undersöka bron och ta reda på hur skadad den är.

Bron är viktig för Ryssland

Krimbron förenar halvön Krim med fastlandet i Ryssland. Bron är hela 19 kilometer lång. Det är den längsta bron i Europa.

Krimbron är viktig för Ryssland. Det finns både bilväg och tågskenor på bron. Det transporteras mycket varor över bron.

Rysslands president Vladimir Putin ville förena Krim och Ryssland med en bro. Bron blev färdig år 2018. Det är en stor förlust för Putin och Ryssland att bron skadades.

Brittiska militärexperter säger att det blir svårare för Ryssland att kriga i Ukraina efter att bron sprängdes. Ryssland kan inte längre lika effektivt skicka mat och vapen till sina militära styrkor på Krim och i södra Ukraina.

Ukrainarna firar

I Ukraina är människorna glada över att bron är skadad. På veckoslutet satte man upp en fotovägg i Ukrainas huvudstad Kiev. Väggen har en bild av den skadade bron. Nu kan människor ta selfie-bilder av sig själv vid väggen. Men Ukraina har inte sagt om det är Ukrainas armé som har sprängt bron.

Ryssland ockuperade halvön Krim år 2014. Efter det annekterades Krim och gjordes alltså till en del av Ryssland. Både ockupationen och annekteringen var olaglig.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)