Coronapandemin är över säger WHO

Text: Betty Marschan, källor SR, HBL, CNN, WHO
Foto: Lehtikuva / Markku Ulander
Artikel publicerad: 12.05.2023

Coronapandemin är över säger Världshälsoorganisationen WHO. Sjukdomen finns kvar men är inte längre en global hälsokris.

Corona är inte längre en pandemi. Det meddelar Världshälsoorganisationen WHO. I början av maj träffades nödkommittén för WHO och bestämde att den globala folkhälsokrisen är över.

– Jag säger nu med stor förhoppning att coronapandemin som en global hälsokris är över. Det sade generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus den 5 maj 2023.

WHO:s nödkommitté följer noggrant med vad som händer i världen och har länge funderat på när det är okej att sluta oroa sig för corona. Detta betyder att länder nu ska sköta coronasjukdomen på samma sätt som man sköter andra sjukdomar.

Pandemin började i januari 2020

WHO bestämde den 30 januari 2020 att coronapandemin är en global hälsokris. Den globala hälsokrisen som berodde på coronaviruset höll alltså på i över tre år, mellan den 30 januari 2020 och den 5 maj 2023.

Under det senaste året har det blivit bättre. Coronaviruset är inte längre lika farligt. Många har fått vaccin eller redan varit sjuka. Färre människor har dött och sjukvården har inte behövt ta hand om lika många coronasjuka människor som tidigare. På grund av detta har de flesta länder kunnat återgå till livet som det var innan coronapandemin. Många länder har tagit bort alla begränsningar.

En pandemi betyder att en sjukdom sprider sig i hela världen och är så farlig att sjukhusen inte räcker till. I början av coronapandemin hade sjukvården stora problem. Men nu är inte längre lika många sjuka av coronaviruset. Sjukhusen och vårdplatserna räcker till för att sköta dem som behöver hjälp.

– Nu är corona-sjukdomen covid-19 inte så farlig längre att den kan kallas  för pandemi. Det finns andra sjukdomar i världen som är farligare än covid-19, säger den svenska läkaren Johan Giesecke. Giesecke har jobbat för både WHO och Sveriges Folkhälsomyndighet. Sverige tog bort alla begränsningar redan i februari 2023.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)