Coronaviruset sprider sig och påverkar också ekonomin

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.02.2020

Det nya coronaviruset sprider sig fortfarande. I Kina har minst 75 000 personer blivit smittade. 2 000 personer har dött.

De senaste dagarna har kinesiska myndigheter berättat att antalet nya smittade har minskat. Det kan betyda att coronaviruset nu sprids långsammare. Världshälsoorganisationen WHO varnar ändå och säger att man inte vet hur situationen utvecklar sig.

På andra håll i världen vet man att ungefär 1 000 personer har blivit sjuka i corona. I Europa har några tiotals människor smittats.

Coronaviruset orsakar en influensa. Den som smittas får feber, hosta och svårt att andas. De kinesiska myndigheterna och världshälsoorganisationen WHO berättar att en stor del av dem som smittas av corona får lindriga symptom. Det är vanligen gamla människor som blir allvarligt sjuka.

Viruset påverkar ekonomin

Coronaviruset påverkar på olika sätt. Redan nu lider ekonomin i världen på grund av coronaviruset. Kinas ekonomi lider mest. Men också andra länders och företags handel med Kina minskar.

Resandet till Kina minskar också. Och kinesernas resor till exempel till Finland minskar. På det sättet leder det till svårigheter för många finländska turistföretag.

Flera idrottsevenemang och kulturevenemang har inhiberats eller flyttats på, på grund av coronaviruset.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)