Danmark motar invandringen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.03.2019

Det blir allt svårare för asylsökande att komma till Danmark eller stanna där.

Danmarks regering har de senaste åren gjort sin invandringspolitik strängare. Tidningen Helsingin Sanomat gav i slutet av februari exempel på ändringar som Danmark har gjort.

Den danska regeringen har en lista över områden där över hälften av invånarna kommer annanstans ifrån än västländerna. Den som bor på ett sådant ställe kan få ett strängare straff om den begår ett brott, än om den bodde annanstans.

Man kan bli dansk medborgare bara om man klarar ett svårt test. Den som vill bli dansk medborgare måste svara på många frågor som handlar om Danmark och landets kultur.

Polisen får ta pengar eller föremål av de asylsökande om de är värda mera än 1 300 euro. På tre år har polisen tagit 25 000 euro av asylsökande. Tanken är att rika asylsökande delvis ska betala själva för boende och mat i Danmark.

Nu planerar Danmark att bygga ett centrum för 70 människor på ön Lindholm. Där ska invandrare placeras om de har utvisats från Danmark på grund av brott. De kanske inte kan skickas till sitt hemland om de där hotas av fara.

Danmarks regering hoppas att färre asylsökande ska komma till Danmark på grund av de stränga reglerna.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)