De amerikanska styrkorna har lämnat Afghanistan

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.09.2021

De amerikanska soldaterna lämnade Afghanistan i slutet av augusti. USA har haft soldater i Afghanistan i 20 år.

För tillfället är det kaos i Afghanistan. Den extremistiska Taliban-rörelsen styr nu landet.

Långt krig

USA:s president Joe Biden sade i slutet av augusti att kriget i Afghanistan är över.  Kriget i Afghanistan var det längsta militära uppdraget i USA:s historia. Det varade i 20 år.

Den 11 september 2001 inträffade en stor terrorattack i New York i USA. Det var efter det USA startade kriget mot terrorismen i världen. På den tiden var George W. Bush president i USA. Sedan dess har USA haft fyra olika presidenter.

Talibanerna firar

Talibanerna tog kontroll över stora delar av Afghanistan redan i augusti. Talibanerna firade högljutt när de amerikanska soldaterna lämnade landet.

Nu är många människor i Afghanistan rädda och osäkra. Särskilt utbildade kvinnor oroar sig för sin framtid. Vanliga människor är också räddda för talibanernas hämnd.

Talibanernas representant Zabihullah Mujahid sade på Kabuls flygplats att detta är en läxa för alla som invaderar Afghanistan, för kommande generationer och för hela världen. Zabihullah betonade ändå att talibanerna vill ha goda kontakter till alla länder.

I augusti evakuerades 120 000 personer från Afghanistan. Människorna fördes i säkerhet till andra länder. De flesta som evakuerades var amerikanska medborgare eller personer som hade hjälpt USA i kriget. Också många afghaner som råkat i fara hjälptes i säkerhet.

Finland evakuerade mer än 300 personer från Afghanistan. Ingen vet vad som kommer att hända i Afghanistan i höst eller framtiden.

Källa: HS

 

2 svar på ”De amerikanska styrkorna har lämnat Afghanistan”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)