Demokraterna vann valet i USA

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.11.2018

Demokraterna fick ett bra resultat i valet i USA förra veckan. Valresultatet gör att det blir svårare för president Donald Trump att fatta beslut. Trump är republikan. Republikanerna och demokraterna tycker olika om många saker.

Den amerikanska kongressen motsvarar riksdagen i Finland. Men kongressen har två delar, representanthuset och senaten. Demokraterna fick majoritet i representanthuset. USA:s andra stora parti republikanerna behöll majoriteten i senaten.

Amerikanerna röstade ivrigare än vanligt i det här valet. Nu röstade ungefär hälften av amerikanerna. För fyra år sedan var röstningsprocenten bara 36.

President Donald Trump har sagt saker och fattat beslut som många inte har tyckt om. Det här fick många av Trumps motståndare att gå och rösta. I det här valet röstade kvinnor, ungdomar och folk från olika minoriteter extra ivrigt. Nu valdes fler kvinnor och representanter för minoriteter  in i kongressen än någonsin förut.

Demokraten Ilhan Omar valdes in till representanthuset från delstaten Minnesota. Den 37-åriga Omar är hittills den andra muslimska kvinnan som har valts in i kongressen i USA. Omar är född i Mogadishu i Somalia. Som barn flydde hon till ett flyktingläger i Kenya. Därifrån fortsatte Omars familj till USA. Omar är den första amerikanska kongressledamoten som har flyktingbakgrund.

Trump är president i minst två år till. Men nu kan inte Trump fatta beslut lika lätt som förut. Demokraterna kan bromsa Trumps förslag i representanthuset.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)