Demonstranter är anhållna i Iran

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.01.2018

Efter nyår ordnades demonstrationer på flera håll i Iran. Över 20 personer dödades och många anhölls i samband med demonstrationerna.

Människor protesterade först mot arbetslöshet och fattigdom. Men många av demonstranterna krävde också större frihet för folket. De ville också att ayatollah Ali Khamenei ska avgå. Det här var de största demonstrationerna i landet på många år.

Ledningen i Iran godkände inte protesterna utan svarade med våld. Minst 22 personer dog och över 1 000 demonstranter har anhållits.

Strängt religiöst styre

Iran är ett land i Mellanöstern med över 80 miljoner invånare. Landet har tjänat mycket pengar på olja. Iran är ett land med stränga religiösa lagar.

Irans president heter Hassan Rohani. I samband med demonstrationerna sade han att iranierna borde ha rätt att protestera. Rohani vill också att iranierna ska ha rätt att använda sociala medier.

I Iran har ändå den högsta religiösa ledaren mera makt än presidenten. Landets högsta religiösa ledare är ayatollah Ali Khamenei. Han är bland annat över- befälhavare för militären i Iran. Han bestämmer också om Irans utrikespolitik.

Ali Khamenei godkänner inte demonstrationer på samma sätt som Hassan Rohani.

USA har kritiserat Iran för att våldsamt slå ner folkets protester.

I förra veckan ordnades igen demonstrationer i Iran. De här demonstranterna ville visa sitt stöd för ledningen i Iran.

Källor Yle, Metro

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)