Demonstrationer mot invandring i Tyskland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.09.2018

De senaste veckorna har de ordnats stora demonstrationer i staden Chemnitz i Tyskland. Demonstranterna har protesterat mot invandring.

Demonstrationerna började sista veckan i augusti i Chemnitz i Tyskland. Polisen grep då en irakisk och en syrisk man. Polisen misstänker att de här männen hade dödat en tysk man.

Efter det deltog 6 000 personer i demonstrationen mot invandring. En del av demonstranterna kastade flaskor och stenar mot poliserna. Demonstranterna misshandlade också utlänningar på gatorna.

Demonstrationerna mot invandrare fortsatte i Chemnitz förra veckoslutet. 4 500 personer deltog. Den här gången demonstrerade också människor som tycker invandring är bra. 3 500 personer deltog i den demonstrationen. Det blev bråk mellan de här två grupperna. 18 personer skadades.

På måndag den här veckan ordnades en stor konsert mot rasism i Chemnitz. Över 50 000 personer var med på den konserten. Allting gick lugnt till.

Rasism betyder att någon grupp människor diskrimineras, till exempel på grund av sin religion eller hudfärg.

Chemnitz ligger i östra Tyskland. Där finns inte många invandrare. Men där finns många arbetslösa och många människor röstar på högerextrema partier där. Många människor i Chemnitz är misstänksamma mot utlänningar.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)