Det är förändringens tid i USA

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.01.2021

President Donald Trumps anhängare trängde sig in i kongressbyggnaden förra veckan. Nästa vecka blir det maktskifte.

Representanthusets talman Nancy Pelosi och många demokratiska politiker kräver Trumps avgång. Man kräver också att Trump åtalas för tjänstefel.

USA:s kongress har bekräftat att Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet. President Donald Trump godkänner inte valresultatet. Trump bjöd in sina anhängare till Washington och uppmuntrade dem att protestera. Fem personer dog i de våldsamma protesterna som kan kallas upplopp.

USA:s president byts snart ut. Joe Biden installeras som ny president onsdagen den 20 januari. Direkt efter de våldsamma protesterna lovade Trump att han ska låta presidentskiftet ske fredligt. Majoriteten av amerikanerna anser ändå att Trump inte längre är lämplig att sköta presidentarbetet.

Upploppen i USA har fördömts i många länder. Upploppen ses som ett angrepp på demokratin. USA är en av de äldsta demokratierna i världen.

Trumps konton på sociala medier stängdes förra helgen. Sociala nätverket Twitter meddelade att man kommer att stänga Trumps personliga konto för all framtid. Trumps popularitet bygger delvis på användningen av sociala medier.

Trump var mycket aktiv på Twitter. Han hade nästan 90 miljoner följare. Anledningen till att twitterkontot stängs är att Trump kan uppmuntra till våld med sina kommentarer.

Källor Yle, STT

1 svar på ”Det är förändringens tid i USA”

  1. trump? om man har blivit röstad så har man blivit röstad och man kan inget mot det! du måste ta emot att du inte är president mer!!!!!!

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)