Det blev inget maktskifte i Syrien

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, HS
Foto: Lehtikuva/AFP
Artikel publicerad: 17.06.2014

President Bashar al-Assad vann överlägset presidentvalet i Syrien. Assad arrangerade valet själv mitt under brinnande inbördeskrig. Alla medborgare hade inte rösträtt.

Inbördeskriget i Syrien har nu fortsatt i tre år. Nästan hela tiden har man talat om att Assad borde avgå.

Inbördeskriget i Syrien är en stor mänsklig katastrof. Enligt FN:s flyktingorganisation har över två och en halv miljon syriska invånare tvingats på flykt på grund av kriget. Inom landets gränser finns åtminstone 3,5 miljoner flyktingar. Över 150 000 människor har dött i inbördeskriget.

Det finns ett stort motstånd mot al-Assads styre i Syrien. Men man har ändå inte lyckats hitta någon enhetlig och stark motkraft till honom. Det finns många orsaker till detta. Syriens opposition är svag och splittrad. Grupperna som stöder Assad har däremot lyckats stå ganska enade. Al-Assad och Syriens regering har också fått stöd av Ryssland och Iran under hela inbördeskriget.

Västländerna är kritiska mot Assad och säger att valet var odemokratiskt. USA och de europeiska länderna har ändå velat hålla sig utanför kriget. Ingen har lagt sig i inbördeskriget i Syrien fastän där har använts kemiska vapen som är förbjudna i hela världen.

Assad valdes nu till president för en ny femårsperiod. Vad kommer det att hända i Syrien under den närmaste framtiden? Det vet ingen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)