Det grova våldet oroar i Sverige

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.09.2019

Det görs många våldsamma brott med vapen i Sverige. I år har redan 28 personer skjutits ihjäl.

Svenskarna är oroade över antalet våldsbrott som görs med skjutvapen. Under årets sex första månader fick myndigheterna in 182 anmälningar om brott som gjorts med vapen. Fram till början av september hade 28 människor skjutits ihjäl i Sverige.

Man är orolig över utvecklingen i det svenska samhället.

– Skjutningarna och sprängningarna är ett av de svåraste problemen i vårt samhälle, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven. Också kung Carl XVI Gustaf har sagt att han är orolig.

Det är ofta kriminella gäng som gör våldsbrott i Sverige. Gängvåldet har ökat mycket i Sverige under 2000-talet. Polisen i Sverige lyckas lösa bara en fjärdedel av morden som de kriminella gängen gör.

Det är unga män som gör sig skyldiga till gängbrottslighet. En stor del av brotten mot liv görs genom att skjuta. Det är också ofta unga män som är offer.

Svenskarna blev mycket upprörda när en 31-årig kvinna nyligen sköts på gatan i Malmö mitt på dagen. Kvinnan hade sitt lilla barn i famnen. Kvinnans partner rörde sig bland kriminella. I slutet av augusti dödades en 18-årig kvinna i Råcksta i Stockholm.

Källa HS

2 svar på ”Det grova våldet oroar i Sverige”

  1. Jag visste att det finns mycket gänger i Sverige och att det är en stor problem där. Men jag lärde mig ett nytt ord: skjutvapen.

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)