Donald Trump eller Joe Biden?

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.10.2020

Vem ska leda världens starkaste supermakt USA de kommande fyra åren? Det får vi reda på i början av november.

Det blir presidentval i USA den 3 november. Den ena kandidaten är den nuvarande presidenten, republikanen Donald Trump. Den andra kandidaten är Joe Biden, en demokrat.

Galluparna visar att Biden är tydlig favorit bland amerikanerna. Två veckor före valet stödde drygt hälften Biden och 40 procent stödde Trump. Resten av de som får rösta stöder ingendera.

Kommer Biden att vinna?

Trump var inte heller favorit i förra valet år 2016. Trump fick färre röster än den andra kandidaten, Hillary Clinton. Detta är möjligt eftersom presidenten i USA till slut väljs av 538 elektorer, alltså personer som fått i uppgift att välja president.

Varje delstat i USA har ett visst antal elektorer. Antalet elektorer beror på hur stor befolkning är i delstaten. Stora Kalifornien har 55 elektorer medan lilla Montana bara har 3. En kandidat får delstatens alla elektorer om han får flest röster där. Det räcker med en enda röst mer än motkandidaten.

Två veckor före valet såg det ut som att Biden säkert skulle få 216 elektorer och Trump bara 91. Men i många stora delstater, såsom Texas, Florida och Ohio, är situationen jämn. Biden är favorit, men Trump kan fortfarande vinna.

Källor STT, Yle, Helsingin Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)