Donald Trump förbereder sig

Text: Maria Österlund, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.11.2016

Den republikanska kandidaten Donald Trump vann över demokraternas kandidat Hillary Clinton i presidentvalet. Nu förbereder sig Trump för att bli USA:s president.

Valresultatet har väckt mycket uppmärksamhet både i USA och i resten av världen. USA:s president har stor politisk makt och hans beslut kan påverka många saker också utanför USA.

Under valkampanjen använde Trump hårda ord och kom med många löften. Det är inte säkert att han varken kan eller vill uppfylla alla vallöften. Men Trump har till exempel fortsatt att säga att han vill kasta ut många papperslösa invandrare från USA.

USA har en viktig roll i försvarspakten Nato dit många europeiska länder hör. Många är nu oroliga för att USA inte ska stödja europeiska Natoländer om det blir en kris. Många är också oroliga för vad det leder till om Trump vill att USA ska ha goda relationer med Ryssland som leds av Vladimir Putin.

Trumps inställning till klimatavtalen oroar också. Trump har  sagt att klimatförändringen inte finns på riktigt. Därför vill han att USA ska bryta avtalen med vilka man försöker minska den globala uppvärmningen.

Barnen medhjälpare

Hur Trumps tid som USA:s president blir beror mycket på hurdana ministrar och medhjälpare han väljer. Det väckte stor uppmärksamhet när Trump meddelade att hans tre äldsta barn och hans svärson blir medlemmar i övergångsrådet som förbereder hans tid som president.

Också valet av Stephen Bannon till chefsstrateg har väckt mycket uppmärksamhet. Bannon var Trumps kampanjchef i presidentvalet och han anses ha högerextrema åsikter.

Trump ska ännu välja en lång rad ministrar och viktiga tjänstemän. Den 20 januari tar Donald Trump över som USA:s president efter Barack Obama.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)