Drottning Elisabeth är död

Text: Petri Kiuttu, källa STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.09.2022

Storbritanniens drottning Elisabeth II är död. Drottning Elisabeth dog på eftermiddagen på torsdagen. Hon var 96 år gammal.

Drottning Elisabeth dog i slottet Balmoral i Skottland. Alla drottningens vuxna barn var hos henne när hon dog.

drottning elisabeth
Drottning Elisabeth II fotograferades tisdagen den 6 september. Den dagen träffade drottningen Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss. Det här är den sista bilden av drottningen.

Drottning Elisabeth var en ovanlig regent. Hon var drottning i hela 70 år. Elisabeth blev drottning år 1952 när hon bara var 25 år gammal.

Drottning Elisabeth älskades och uppskattades i hela världen. Många statsledare har deltagit i sorgen och skickat meddelanden till Storbritannien. Också Finlands president Sauli Niinistö skickade meddelande till den kungliga familjen i Storbritannien och en hälsning till det brittiska folket.

– Drottning Elisabeth regerade i 70 år. Hon såg och upplevde mycket. Hon påverkade också historiens gång. Hon var en mycket samvetsgrann person som var noga med att sköta sin uppgift bra, skrev Sauli Niinistö på Twitter.

Storbritanniens nya regent är Elisabeths äldsta son Charles. Charles får namnet kung Charles III. Officiellt kröns Charles till kung efter att drottning Elisabeths begravning har hållits om ungefär 10 dagar. Det är nu en tio dagar lång sorgetid i Storbritannien.

charles och elisabeth
Drottning Elisabeths äldsta son Charles är nu kung. Hans kungliga namn är Charles III. Bilden av Charles och drottning Elisabeth togs i slutet av juni 2022.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)