Dyrt för Storbritannien att lämna EU

Text: Petri Kuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.08.2017

Det ser ut att bli dyrt för Storbritannien att lämna EU. Experter tror ändå inte att Storbritannien ändrar sig och stannar kvar.

Förhandlingarna om det så kallade Brexit började i år. Det är Storbritanniens premiärminister Theresa May som leder landets förhandlingar. Man försöker förhandla så att Storbritannien kan lämna EU officiellt 2019.

Den brittiska tidningen Guardian har beräknat att Storbritannien tvingas betala 100 miljarder euro för att lämna EU. Storbritannien är berett att betala 40 miljarder euro till EU. EU:s Brexit-förhandlare Michel Barnier har ändå inte sagt något om hur stor summan kan bli.

Svåra förhandlingar

Nu har det kommit information från EU om att förhandlingarna redan har kört fast. Förhandlingarna började först i juni.

Brexit kan leda till kaos inom både EU och Storbritannien. Det har mycket stora följder både politiskt och ekonomiskt att Storbritannien lämnar EU.

Theresa May har till exempel sagt att människor inte längre ska kunna röra sig fritt mellan EU och Storbritannien år 2019.

Storbritannien vill också göra sig fri från Europadomstolens makt. Men Storbritannien vill däremot bevara tullförbundet och frihandelsavtalet. EU säger att det inte är möjligt

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)