Ebola fortsätter sprida sig i Afrika

Text: Maria Österlund, källor HS, The Independent
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.10.2014

Den svåra blödarsjukdomen ebola fortsätter att sprida sig i västra Afrika.

Världshälsoorganisationen WHO tror att mängden ebolasjuka är större än man hittills trott. Enligt WHO kan antalet insjuknade stiga till 9 000 personer redan denna vecka. Drygt 4 000 personer har dött i ebola.

Ebola är en svår virussjukdom som leder till att patienten börjar blöda. Det finns inget vaccin mot ebola och inte heller någon medicin som botar sjukdomen. Över hälften av de insjuknade dör.

Ebolaepidemin började i Guinea i Afrika i våras. Den har sedan spritt sig också till länderna Liberia, Nigeria, Senegal och Sierra Leone.

Också i USA och Spanien har några enstaka pesoner dött i ebola. De har ändå fått smittan i Afrika eller av någon som nyligen varit där.

En del av de insjuknade har varit läkare eller vårdare. Det är farligt att komma i kontakt med en ebolasjuk persons kroppsvätskor, till exempel blod eller saliv. Därför måste vårdare och läkare klä sig i skyddsutrustning när de sköter de sjuka.

Sjukdomen kan spridas också via döda. Den afrikanska traditionen att familjen samlas och tvättar en död släkting är farlig när någon har dött i ebola.

Nigeria fick bukt med smittan

Det afrikanska landet Nigeria har lyckats hindra spridningen av ebola. Det första ebolafallet upptäcktes i juli och nu verkar det som att ingen längre har ebola i landet.

I Nigeria isolerade man genast alla insjuknade på sjukhus. Man kontrollerade också alla som de sjuka hade varit i kontakt med för att se om de var smittade. På det sättet lyckades man hindra sjukdomen från att sprida sig.

Ingen epidemi i Finland

I Europa är man orolig för att sjukdomen ska sprida sig också hit. Experter på hälsovård  tror ändå inte att det blir någon ebolaepidemi i Finland eller andra västländer. Hälsovården är effektiv här och läkare och vårdare är beredda om sjukdomen kommer.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)