En miljon flyktingar kan komma till Tyskland i år

Text: källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.09.2015

Under veckoslutet började Tyskland igen granska människors papper vid landets gränser.

På det sättet försöker Tyskland ta kontroll över den mycket stora flyktingströmmen. Man beräknar att Tyskland kan få en miljon asylsökande i år.

Tyskarna har gärna tagit emot asylsökande. Tysklands biträdande förbundskansler Sigmar Gabriel sade i Yle:s nyheter i måndags att han tror att en miljon människor söker asyl i Tyskland i år. Han sade också att det här är på gränsen till vad Tyskland klarar av.

Gabriel säger inte att de asylsökande är för många. Problemet är att det har kommit så många så fort, säger Gabriel i den tyska tidningen Tagesspiegel.

Gabriel hoppas att EU-länderna nu fort hjälper till så att livet i flyktinglägren i Mellanöstern blir bättre. Det finns stora läger i Syriens grannländer Libanon och Jordanien. Där behövs bostäder, mat och skolor.

Tyskland hoppas också att de andra EU-länderna delar på ansvaret med att ta emot de asylsökande. EU:s medlemsländer har inte ännu kommit överens om hur många asylsökande varje land tar emot.

EU föreslår till exempel att Polen tar emot 12 000 asylsökande. Men Polen har hittills meddelat att landet tar bara 2 000 asylsökande.

I Österrike hittade man i söndags igen en långtradare med 42 människor i lasten. Polisen säger ändå att de här människorna var i gott skick. Långtradaren var registrerad i Finland och avsedd för transport av blommor. Den österrikiska polisen tror att människosmugglare tänkte föra flyktingar till Tyskland eller Finland med långtradaren.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)