En miljon människor har flytt från Gaza

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: AFP/ Lehtikuva / Said Khatib
Artikel publicerad: 16.10.2023

Mer än en miljon människor har flytt och lämnat sina hem i Gaza. Människorna har flytt för att Israel gör sig redo för att börja kriga i Gaza.

FN, alltså Förenta Nationerna, är orolig över läget i Gaza. Israel krigar mot islamistorganisationen Hamas. FN säger att över en miljon människor i Gaza behöver hjälp.

Israel började kriget i Gaza efter att islamistorganisationen Hamas anföll Israel. Hamas anföll Israel den 7 oktober med raketer. Hamas dödade också flera hundra israeler på en musikfestival. Dessutom tog Hamas många människor som gisslan och håller dem som fångar.

Israel har flyttat stridsvagnar och soldater till gränsen mot Gaza. Gazaområdet är nu helt omringat. Israel har kallat in 300 000 soldater från reserven som snart är beredda att kriga.

Hela världen bara väntar att Israel ska slå till. Under veckoslutet uppmanade Israel människor att lämna de norra delarna av Gaza. Israel började ändå inte sin markoffensiv ännu under veckoslutet. Israel har skjutit och bombat mot Gaza redan i flera dagar, men stridsvagnarna väntar ännu utanför.

Konflikten mellan Israel och islamistorganisationen Hamas har lett till att mer än en miljon människor har tvingats lämna sina hem. FN:s organisation för palestinska flyktingar säger att mängden flyende människor bara ökar. Det bor mer än två miljoner människor i Gaza.

Israel har bombat Gaza i mer än en vecka. Bombningarna började efter att Hamas attackerade Israel på lördag för en vecka sedan.

Israel säger att det har dött över 1 400 människor i Hamas attacker. Palestinska myndigheter säger att det har dött ungefär 2 500 människor i Gaza. Människorna i Gaza dödades i Israels flygattacker.

soldater vid metallport.
Israeliska soldater patrullerar vid en gränsport till Gaza den 15 oktober. Bild AFP / Lehtikuva / Yuri Cortez

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)