Erdoğans makt ökar

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.04.2017

Över hälften av turkarna godkänner förslaget till ny grundlag. Enligt förslaget ökar presidentens makt i Turkiet. Det ordnades folkomröstning om saken i söndags.

Ändringen i grundlagen ökar president Recep Tayyip Erdoğans makt mycket. Turkiet ska inte ha någon statsminister i fortsättningen. Presidenten ska utnämna ministrarna i regeringen. Erdoğans motståndare är rädda för att presidenten nu får för mycket makt.

Utländska valövervakare märkte flera saker som var på tok i folkomröstningen. De säger att valkampanjen inte var rättvis. De som talade för en ändring av grundlagen fick mycket mera publicitet än motståndarna.

Övervakarna undrade också varför valsedlar utan officiell stämpel godkändes. Oppositionspartierna kräver att valresultatet inte godkänns.

Turkiets regering bestämde på tisdagen att undantagstillståndet i landet förlängs med tre månader. Undantagstillståndet infördes i juli i fjol. Då försökte en del av armén ta över makten i landet.

Under undantagstillståndet har 47 000 människor fängslats i Turkiet. Tiotusentals arbetstagare har förlorat sina jobb. Bland dem är många forskare, poliser, journalister, lärare och domare.

Källa FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)