Estland fick kvinnlig president

Text: Maria Österlund, källor HS, Yle, FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.10.2016

På måndagen fick Estland sin första kvinnliga president. Kersti Kaljulaid efterträdde då Toomas Hendrik Ilves som president.

Den 46-åriga Kaljulaid valdes till president av det estniska parlamentet i förra veckan. Esterna lyckades med presidentvalet först i den sjätte omgången. I de tidigare omgångarna har ingen kandidat fått tillräckligt många röster.

Kersti Kaljulaid var en kompromisskandidat som de flesta partier kunde enas om. I Estland är det parlamentet eller elektorer som röstar i presidentvalet. Nu anser många att valsystemet borde ändras så att folket skulle få rösta i presidentvalet.

Biolog och affärsledare

Kersti Kaljulaid var ganska okänd i Estland innan hon blev presidentkandidat. De senaste tolv åren har hon arbetat i Luxemburg. Hon har varit EU-revisor och Estlands representant i Europeiska revisionsrätten.

Före det har hon arbetat som premiärministerns ekonomiska rådgivare. Hon har också arbetat som ledare i flera företag.

Kaljulaid har examen i både biologi  och affärsledning. Hon är gift och har fyra barn.

Kersti Kaljulaid kallar sig för modern konservativ. Hon har bland annat sagt att skattesystemet kanske borde ändras. I Estland betalar alla lika mycket skatt, 20 procent, oberoende av hur mycket de förtjänar.

Kaljulaid vill att kontakterna med Finland ska vara bra. Hon har sagt att hennes första utlandsresa som president ska gå till Finland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)