EU har stora problem

Text: Maria Österlund, källor HS, HBL, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.02.2016

Europeiska unionen, alltså EU, kämpar med många problem just nu. Kommer EU att förändras eller splittras unionen inom några år?

Den stora mängden flyktingar som kommer till Europa är ett stort problem för EU. EU-länderna har inte lyckats enas om hur flyktingarna ska fördelas mellan länderna.

Vissa EU-länder bygger murar och stänger sina gränser. Andra EU-länder inför hårda regler för att flyktingarna inte ska vilja komma till deras land. Schengen-avtalet som har gjort att EU-medborgare har fått resa utan passkontroller är i fara. Flera länder i Europa har igen passkontroller.

Alla EU-länder är inte heller nöjda med EU. Storbritannien vill ha ett nytt avtal med EU, annars hotar landet lämna EU. Storbritannien vill bland annat betala mindre till EU. Storbritannien förhandlar just nu med de andra EU-länderna om ett nytt avtal. Avtalet ska vara klart inom februari.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har lovat att folket ska få rösta om EU-medlemskapet. Folkomröstningen ska ordnas senast 2017.

Om britterna säger nej till EU och landet lämnar EU kan det få stora följder. Då kanske flera andra länder också vill lämna EU. EU har idag 28 medlemsländer.

Om flera länder lämnar EU minskar unionens trovärdighet. Då kanske inte stormakter som USA, Ryssland eller Kina längre tycker att EU är en union det lönar sig att förhandla med. Det kan leda till att hela Europas möjligheter att påverka i världen minskar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)