EU hjälper Europas länder att återhämta sig från coronakrisen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.08.2020

Coronaviruset har orsakat stora problem för den europeiska ekonomin. Därför stöder Europeiska unionen sina medlemsländer med en stor summa pengar. EU:s ledare kom överens om stödet i slutet av juli.

EU stöder sina medlemsländer med 750 miljarder euro. Summan är 13 gånger högre än Finlands statsbudget i år. Finlands budget är i år 57 miljarder euro.

EU:s ledare förhandlade många dagar och nätter om stöd till medlemsländerna. Ledarna diskuterade länge om hur stor del av stödet skulle vara lån och hur stor del skulle vara bidrag. Lån måste betalas tillbaka med bidrag är en gåva från EU till medlemsländerna. Till slut bestämde ledarna att EU skulle dela ut 360 miljarder euro som lån och 390 miljarder euro som bidrag.

Lån och bidrag

Några Nordeuropeiska länder hade hoppats på en större del bidrag än lån. Coronaviruset har mest skadat ekonomierna i Sydeuropa. De sydeuropeiska ländernas ekonomier har redan länge varit i dåligt skick. Till exempel Italien, Spanien och Portugal har redan stora lån. De ville hellre ha bidrag, inte mera lån.

EU-länderna får inte använda EU-stödet hur som helst. En stor del av pengarna måste gå till projekt som bromsar klimatförändringen och stärker digitalisering.

EU:s ledare var nöjda när de kom överens om stödet till medlemsländerna. Ledarna tror att EU-stödet ska hjälpa Europa att återhämta sig från den kris som coronaviruset har orsakat. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att coronaviruset är den största kris som EU hittills upplevt.

EU:s ledare kom också överens om unionens budget. Mellan åren 2021 och 2027 kommer EU att använda över 1 000 miljarder euro.

Källa: Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)