Europa jagar terrorister

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.11.2015

Polis och soldater söker efter terrorister på olika håll i Europa. Polisen har gripit flera misstänkta i Belgien.

Jakten på terrorister syns mest i Belgiens huvudstad Bryssel. Soldater patrullerar på gatorna. Skolor, daghem och universitet i Bryssel höll stängt på måndagen. Metrotrafiken stod också stilla.

Den belgiska polisen tog fast 16 personer i Bryssel på söndagen. På måndag tog polisen fast fem till. Polisen misstänker att de här personerna har varit med om att planera terrorattacker.

Polisen i Frankrike och Belgien har sökt efter Salah Abdeslami. Polisen misstänker att han deltog i terrorattackerna i Paris. Polisen misstänker att Abdeslami flydde från Paris till Belgien och kanske vidare till Tyskland.

På torsdag i förra veckan grep polisen i Sverige en irakisk man. Mannen misstänktes för att ha förberett terrorattacker. Mannens namn och bild publicerades i många tidningar. Mannen släpptes ändå fri på söndagen. Han är inte längre misstänkt för något brott. Sveriges säkerhetspolis Säpo fick hård kritik för det här fallet.

De europeiska länderna och USA planerar olika saker för att förhindra terrorism. USA kanske skickar specialstyrkor till Syrien. Tanken är att specialstyrkorna ska strida mot terrororganisationen IS. Det var IS som gjorde terrorattackerna i Paris den 13 mars.

De europeiska länderna börjar också effektivare utbyta information med varandra. Frankrike, Storbritannien och Ryssland ökar flygbombningarna i Syrien och Irak. Den brittiska polisen och säkerhetsstyrkorna får också mycket mera pengar än tidigare.

Förenta Nationernas (FN) säkerhetsråd ber alla länder att delta i striden mot IS. Enligt FN är IS ett stort hot mot freden och säkerheten i världen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)