Europa stänger gränserna

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, Yle, BBC, IL, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.03.2016

Länderna i Europa ändrar sina lagar. Det blir lättare att skicka flyktingar tillbaka och svårare för flyktingar att få återförenas med sina familjer. Finlands regering tänker begränsa de asylsökandes rätt till social trygghet. På så sätt försöker man få ned kostnaderna och minska på strömmen av  asylsökande. De asylsökande som får negativt asylbeslut ska skickas tillbaka fort. Många andra länder i Europa har likadana regler.

Reglerna har blivit strängare i Europa. Europa vill snabbt minska på mängden asylsökande. Enligt den nya utlännningslagen i Danmark får myndigheterna leta igenom flyktingarnas saker och ta pengar och egendom som är värda över 1 340 euro. De asylsökande får ändå behålla sin mobiltelefon och vigselring.

Den danska regeringen säger att också danskar som ansöker om socialbidrag måste redovisa vad de äger. Danmark tänker flytta fram möjligheten till familjeåterförening med flera år, göra det svårare att få permanent uppehållstillstånd och förkorta de tillfälliga tillstånden.

Schweiz tar asylsökandes egendom om den är värd över 960 euro. Om den asylsökande lämnar Schweiz inom sju månader får han eller hon tillbaka sin egendom.

Tjeckiens president Miloš Zeman sade i januari att det är omöjligt för muslimer att anpassa sig till det europeiska samhället. Frankrikes premiärminister Manuel Valls sade i en intervju att flyktingarna har satt hela EU i gungning.

Schengen-länderna Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike har återinfört gränskontroller vid EU:s inre gränser. Holland vill att alla människor som olagligt har tagit sig till Grekland skickas tillbaka till Turkiet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)