EU:s utrikesministrar kräver hjälp till Gaza

Text: Petri Kiuttu, källor HS, STT, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP
Artikel publicerad: 29.01.2024

Förra veckan kom EU:s utrikesministrar samman i Bryssel. De höll ett möte för att diskutera kriget i Gaza. Utrikesministrarna kräver att Israel minskar på krigandet och skyddar vanliga människor.

israelisk pansarvagn.
En israelisk pansarvagn fotograferad nära Gaza. Bild Lehtikuva / AFP / Jack Guez

Kriget i Gaza har pågått i över 100 dagar. Israel attackerade Gaza efter att den extremistiska rörelsen Hamas attackerade Israel den 7 oktober. Hamas dödade ungefär 1 200 personer. Hamas tog också över 200 personer som gisslan. EU, alltså Europeiska unionen, och USA anser att Hamas är en terroristorganisation.

Gaza kallas ibland också Gazaremsan. Det är ett 40 kilometer långt och smalt område vid Medelhavet.  Där bor ungefär två miljoner människor, mest palestinier. Gaza har gränser mot Israel och mot Egypten.

Israel har attackerat Gaza med stor kraft. Över 25 000 människor har dött i Gaza på grund av Israels attacker. En stor del av de döda är inte soldater utan vanliga människor, barn, kvinnor och gamla.

lektion i Gaza.
Palestinska barn deltar i en lektion där man läser koranen. Bilden är tagen den 24 januari i staden Rafah i södra Gaza. Bild Lehtikuva / AFP

EU:s utrikesministrar träffades förra veckan i Bryssel i Belgien. Utrikesministrarna sade att människorna i Gaza genast måste få hjälp. Det är brist på rent vatten, mat och mediciner i Gaza. En stor del av byggnaderna i Gaza har förstörts av Israels bomber.

EU:s utrikesministrar säger att Israel och palestinierna måste godkänna en tvåstatslösning. Det betyder att det skulle skapas två skilda självständiga stater på det område där Israel och Palestina finns. Utrikesministrarna säger att det är det enda sättet att skapa fred i Mellanöstern.

– Det räcker nu! De vanliga människorna i Gaza lider. Människor har brist på mat och vatten. Människor dör för att de inte har mat och vatten. Det kan inte fortsätta så här. Det är Israel som har ansvaret, sade Finlands utrikesminister Elina Valtonen förra veckan.

Valtonen säger att Israel har hindrat lastbilar med mat och mediciner att komma in i Gaza. Före Israels attacker brukade 500 stora lastbilar med hjälp köra in till Gaza varje dag. Nu får färre än 100 lastbilar komma in i Gaza per dag.

– Vi kan inte godkänna det här, sade Joseph Borrell. Han är Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

Israels premiärminister Benjamin Netanjahu godkänner inte en tvåstatslösning. Netanjahu vill inte att palestinierna får en egen stat i framtiden.

– Det är mycket viktigt att de vanliga människornas lidande i Gaza tar slut. Jag bad Israel göra något åt det här, sade utrikesminister Valtonen.

flykt i Gaza.
Palestinier flyr undan kriget i Khan Yunis i södra Gaza. Bilden är tagen den 25 januari när Israel fortsatte med sina attacker. Bild Lehtikuva / AFP
Ett par på starnden.
En man och en kvinna fotograferades på stranden i Rafah nära gränsen till Egypten den 24 januari. Bild Lehtikuva / AFP

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)