Farliga flygningar ovanför Östersjön

Text: källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.04.2016

Uppe i luften ovanför Östersjön har det varit flera farliga situationer de senaste dagarna. Ryska militärplan har flugit mycket nära amerikanska flygplan och fartyg.

I förra veckan flög ett tungt ryskt militärplan över ett amerikanskt hangarfartyg på bara nio meters höjd. Det amerikanska fartyget Donald Cook var nära den polska kusten. Ryska militärplan flyg över Donald Cook ungefär tjugo gånger.

Amerikanerna tror att ryssarna tränade att anfalla. Ryssland säger ändå att flygplanen bara gjorde testflygningar och följde säkerhetsreglerna.

I slutet av förra veckan flög ett ryskt militärplan förbi ett amerikanskt militärplan på bara 15 meters avstånd. Amerikanerna säger att det här var farligt både för den amerikanska och den ryska besättningen ombord på planen.

Hiski Haukkala är forskare i internationell politik. Han gav nyligen FNB en intervju. I den säger han att Ryssland vill visa sig starkt och modigt. Krisen i Ukraina har gjort läget mellan Ryssland och väst spänt. Haukkala tror ändå inte att det blir någon större konflikt av de här flygningarna.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)