Färre flyktingar, men fler drunknar i Medelhavet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.01.2017

Det kommer nu färre människor än i fjol över Medelhavet till Europa. Men tyvärr dör en allt större del av dessa flyktingar. Många drunknar.

I fjol kom ungefär en och en halv miljon flyktingar till Europa. Också i år kommer många flyktingar. Men det kommer nu färre flyktingar över Medelhavet än förut.

Myndigheterna beräknar att det kommer ungefär en miljon flyktingar till Europa i år. Av dessa kommer en del att drunkna i Medelhavet. Största orsaken till drunkningsolyckorna är dåliga båtar, hård sjögång och att många av flyktingarna inte kan simma.

Fastän det fortfarande kommer flera tusen flyktingar i veckan över Medelhavet har flyktingströmmen minskat. Det beror delvis på att många europeiska länder har stängt sina gränser och gjort sin flyktingpolitik strängare.

EU och Turkiet kom i fjol överens om att Turkiet ska stoppa flyktingarna. Turkiet hade ändå en del krav på EU för att göra detta. För tillfället kommer det inte många flyktingar via Turkiet till Grekland och resten av Europa.

Nu kommer i stället många flyktingar från norra Afrika över Medelhavet till Italien. Den här sjöresan är mycket längre och farligare än resan från Turkiet till Grekland.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)