Finland är ett steg närmare Nato

Text: Maria Österlund, källor HBL, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.06.2022

Nu är Finland och Sverige ett steg närmare ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det här blev klart på Natos stora möte i Madrid den 29-30 juni.

Sent på tisdag kunde representanter för Finland, Sverige, Turkiet och Nato ställa upp för gemensam fotografering. Man hade förhandlat i fyra timmar och äntligen kommit överens. Nu har Natoledarna bjudit in Finland och Sverige att bli medlemmar i Nato.

Finland och Sverige lämnade in sina ansökningar till Nato i mitten av maj. Efter en liten tid blev det ändå problem.

Natomedlemmen Turkiet meddelade att landet inte kan godkänna att Finland och Sverige blir medlemmar i Nato.

Turkiet meddelade att Finland och Sverige bland annat inte kämpar tillräckligt mycket mot terrorism. Ett problem är att Turkiet anser att flera kurdiska organisationer är terrororganisationer. I Finland och Sverige bor en del kurdiska personer som Turkiet anser att är terrorister.

Efter ett möte som tog fyra timmar kunde ändå Turkiet komma överens med Finland och Sverige. Länderna har nu undertecknat ett avtal om att samarbeta mot terrorism och att hjälpa varandra.

Vad avtalet kommer att leda till vet man ännu inte helt säkert. Men Finland säger att avtalet inte betyder att Finland måste ändra några lagar.

Nu har Natoledarna bjudit in Finland och Sverige att bli medlemmar. Finlands president Sauli Niinistö säger att anslutningsprotokollet till Nato ska undertecknas senast på tisdag nästa vecka.

Finland och Sverige är ändå inte verkliga Natomedlemmar ännu efter det. Nya länders medlemskap ska godkännas av alla gamla medlemsländer. Nato har 30 medlemmar som alla måste säga ja innan Finland och Sverige blir medlemmar.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att många länders parlament redan har satt igång processen. De kommer att godkänna medlemskapet fort.

– Men förstås kan jag inte lova hur det är med alla 30 länders parlament, säger Stoltenberg.

Också finländska Charly Salonius Pasternak är optimistisk. Pasternak som är forskare vid Utrikespolitiska institutet tror att Finland är Natomedlem redan före årsskiftet.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)