Finland deltar i Natos ministermöte

Text: Petri Kiuttu, källa HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.10.2022

Natoländernas försvarsministrar träffas i Bryssel den här veckan. Finland och Sverige är nu med för första gången.

Natoländernas försvarsministrar håller möte i Belgiens huvudstad Bryssel. Natos huvudkontor finns i Bryssel. Finlands och Sveriges försvarsministrar deltar nu i mötet för första gången, även om länderna ännu inte är medlemmar.

På mötet diskuterar försvarsministrarna mest kriget i Ukraina och Ryssland. Försvarsministrarna bestämmer också vilken typ av militär hjälp Natoländerna ska ge till Ukraina.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen träffade Turkiets försvarsminister Hulusi Akar på onsdagen. Kaikkonen säger att mötet var lyckat.

– Vi fick ingen ny information om när Turkiet tänker godkänna Finlands medlemskap i Nato. Trots det var mötet nyttigt. Vår diskussion var bra, sade Antti Kaikkonen i Helsingin Sanomat.

Försvarsminister Kaikkonen träffar idag på torsdagen Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky. På mötet i Bryssel ska Kaikkonen också diskutera med USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

Nato är en militär försvarsallians dit 30 länder i Europa och Nordamerika hör. USA är det starkaste landet i Nato, men de flesta medlemsländerna finns i Europa. Också Turkiet som till stor del ligger i Asien hör till Nato. Också Ukraina har ansökt om medlemskap både i Nato och i Europeiska unionen.

Finland och Sverige ansökte om medlemskap i Nato i maj. Nu har redan 28 medlemsländer godkänt Finlands och Sveriges medlemskap. Ungern och Turkiet är de enda medlemsländerna som ännu inte har godkänt Finlands och Sveriges medlemskap.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)