Finland och EU ger militär hjälp till Ukraina

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.01.2023

EU och Finland ger vapenhjälp åt Ukraina. Hjälppaketen är värda ungefär en miljard euro.

Europeiska unionen, EU, kom i måndags överens om ett nytt paket med hjälp till Ukraina. Hjälpen är mycket värd, hela 500 miljoner euro. Hjälpen består av olika slags vapen och ammunition.

Också Finland ger mera militär hjälp till Ukraina. Finlands hjälppaket är värt över 400 miljoner euro. Det här är det värdefullast hjälppaketet Finland har skickat till Ukraina.

Finland samarbetar med Sverige när det gäller försvaret. På det sättet hålls Finlands möjlighet att försvara landet på en hög nivå, fastän Finland ger mycket vapen till Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade förra veckan Finland för den militära hjälpen. I sitt tack nämnde Zelenskyj Finlands president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin och hela Finlands regering. Zelenskyj publicerade sitt tack i informationstjänsten Twitter.

Också många andra länder skickar militär hjälp till Ukraina. Estland, Litauen, Sverige, Danmark och Storbritannien berättar att också de skickar vapen till Ukraina. USA ger vapenhjälp som är värd över två miljarder euro.

Ukraina har bett västländerna att skicka pansarvagnar. Ukraina hoppas att länderna ska ge Leopard-pansarvagnar. Leopard 2 är en tysk stridspansarvagn. Pansarvagnarna är viktiga för Ukraina, med dem kan Ukraina bättre svara på Rysslands anfall.

Många länder i Europa är färdiga att ge Leopard-pansarvagnar till Ukraina. Men Tyskland har inte ännu gett officiellt lov till det. Eftersom Leopard-pansarvagnarna tillverkas i Tyskland är det Tyskland som måste ge lov om de ska skickas vidare till Ukraina.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sade på måndagen att Polen vill skicka pansarvagnar till Ukraina.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto hoppas att många europeiska länder bildar en stor grupp. Gruppen kunde sedan föra pansarvagnar till Ukraina. Haavisto säger att det är bra om Tyskland är med i gruppen.

Tysklands förbundskansler Olav Scholz har inte berättat om Tyskland tänker föra pansarvagnar till Ukraina. Scholz sade på söndagen att besluten ska fattas tillsammans med andra EU-länder och med USA.

Rysslands president Vladimir Putins informatör Dmitrij Peskov säger att västländernas militära hjälp till Ukraina är ett stort misstag. Peskov säger att västländerna kommer att få ångra att de har skickat vapen till Ukraina.

I Ukraina är man rädd att Ryssland förbereder en ny stor offensiv, alltså en attack. Kriget i Ukraina började för nästan ett år sedan i februari när Ryssland anföll Ukraina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)