Finländska soldater skickades till Afghanistan

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.08.2021

Finland har skickat specialutbildade soldater till Afghanistan. Soldaterna har åkt till Afghanistans huvudstad Kabul för att hjälpa finländska arbetare. Situationen i Afghanistan är mycket svår.

För ungefär en vecka sedan tog den extremistiska Taliban-rörelsen över Afghanistan efter att utländska soldater lämnat landet. Nu har Finland skickat soldater till Afghanistan.

Försvarsminister Antti Kaikkonen säger att de finländska soldaterna åkt till Afghanistan för att skydda finländska arbetare. Soldaterna hjälper också till med evakueringen, alltså med att få ut finländarna ur Afghanistan. Soldaterna skyddar och för människor i säkerhet. Soldaterna som åkt till Afghanistan jobbar för Finlands försvarsmakt. Soldaterna är mycket kunniga och har fått lång utbildning.

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto ska soldaterna jobba på flygplatsen i Kabul och i närheten av flygplatsen. Försvarsminister Antti Kaikkonen sade inte hur många soldater Finland skickat till Afghanistan. Det handlar antagligen om ungefär tjugo soldater. Soldaternas namn ges inte heller ut i tidningarna. På det sättet kan man bättre skydda de finländska soldaterna i Afghanistan.

Enligt inrikesminister Maria Ohisalo anlände 102 personer från Afghanistan till Finland måndagen den 23 augusti. Hittills har ungefär 140 personer evakuerats från Afghanistan.

Källor Yle, HS, IL

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)