Flera gripna för mordet på Nemtsov

Text: Maria Österlund, källor FNB, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.03.2015

Den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov sköts ihjäl på en gata i Moskva för snart två veckor sedan.

Flera misstänkta har gripits och en har redan erkänt mordet. Många misstänker ändå att den ryska säkerhetstjänsten eller politiska ledningen kan vara inblandad i mordet.

Boris Nemtsov har länge kritiserat de ledande politikerna i Ryssland. Det här har gett honom fiender. På fredag kväll för snart två veckor sedan var han på väg hem tillsammans med sin ukrainska flickvän. Han sköts till döds på gatan. Flickvännen skadades inte.

Ett par dagar senare ordnades en stor sorgmarsch i Moskva där tiotals tusen människor deltog. Många ville visa sin uppskattning för Nemtsov och samtidigt demonstrera mot kriget i Ukraina.

De ryska myndigheterna har redan gett ut namnen på två män som är misstänkta för mordet. Männen kommer från Tjetjenien. Tre andra personer har också förhörts.

Många misstänker att Nemtsov dödades för att han kritiserade politiken i Ryssland. Det kan vara någon annan som ville bli av med Nemtsov än de som dödade honom. Flera personer som har kritiserat ledningen i Ryssland har råkat illa ut tidigare

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)