Flygtrafiken har nästan helt avstannat

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.05.2020

Världens flygtrafik har nästan upphört på grund av coronaviruset. Endast en tiondel av flygtrafiken fungerar för tillfället.

Mer än 90 procent av den europeiska flygtrafiken stod stilla i början av maj. Många flygbolag har stora ekonomiska svårigheter. Det är mycket troligt att vissa av de nuvarande flygbolagen kommer att sluta med sin verksamhet helt och hållet.

Topi Manner är verkställande direktör för det finska flygbolaget Finnair. Han säger att coronaviruset har orsakat en kris som är den största i flygtrafikens historia.

Det kan ta lång tid för flygtrafiken att återgå till det normala. Enligt Internationella luftfartsförbundets uppskattningar kommer flygtrafiken att fungera som förut tidigast nästa år eller år 2022. Först kommer den inhemska flygtrafiken att köra igång.

Mer än hälften av världens flygplan står nu parkerade på flygplatser. Att ha flygplan stående tomma blir mycket dyrt för flygbolagen. Bolagen gör stora förluster. Många länder ger ekonomiskt stöd till flygbolagen.

Den tyska staten stöder flygbolaget Lufthansa i Tyskland. De nordiska länderna Sverige, Danmark och Norge ger pengar till det nordiska företaget SAS. Finska staten stöder Finnair.

Källor STT, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)