Flyktingkrisen vid Europas gränser blir värre

Text: Markku Juusola, källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.09.2015

Österrike införde strängare gränskontroll på måndagen. Orsaken är den lastbil som hittades med över 70 döda flyktingar i förra veckan. Bilen stod nära gränsen till Ungern.

Österrike kämpar mot människosmugglarna. Meningen är att man ska granska bilar som kommer över gränsen från Ungern, sådana bilar där människosmugglarnas offer kan vara gömda. När kontrollerna blev strängare ledde det genast till jättelånga köer vid gränsen mellan Österrike och Ungern. Österrikisk polis stannade också tåg vid gränsen, tåg som mest hade syriska flyktingar ombord.

I förra veckan hittades en lastbil i Österrike med 71 döda kroppar. Man tror att offren kommer från Syrien eller kanske Afghanistan. De första undersökningarna tyder på att människorna har kvävts till döds. Polisen säger att människorna hade trängts ihop i bilen så att det fanns fem personer på varje kvadratmeter.

Bilen hade kommit till Österrike via Ungern. Den ungerska polisen har gripit fem personer som är misstänkta för att vara inblandade i människornas död. De gripna är från Bulgarien och Afghanistan. Polisen tror att männen hör till någon människosmugglarliga. Det finns många sådana. Tiotals tusen människor betalar de här smugglarna för att komma till Europa.

En grupp ledare från länder i Mellaneuropa träffas i slutet av veckan för att diskutera flyktingkrisen. En del länder föreslår att det ska grundas stora mottagningscentraler i Italien och i Grekland. Behandlingen av asylansökningarna borde också bli likadan i alla EU-länder.

Fram till juli i år har det kommit 340 000 invandrare och flyktingar till Europeiska unionen. I fjol under samma tid var antalet 123 500. Det kan komma upp till 15 000 människor som söker asyl i Finland i år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)