FN firade i svår situation

Text: Petri Kiuttu, källor HS, FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.10.2015

Förenta Nationerna, alltså FN, firade jämna år med ett jubileumsmöte i slutet av september.

Alla världens högsta ledare deltog i FN:s toppmöte i New York i USA. Där var bland andra USA:s president Barack Obama, Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Kinas president Xi Jinping, Irans president Hassan Rouhani och Frankrikes president François Hollande.

Också Finlands president Sauli Niinistö höll ett tal på mötet. Sammanlagt deltog över 160 ledare i mötet.

Niinistö sade att Finland är med i kampen mot terrororganisationen IS. Niinistö sade också att Finland tar sitt ansvar i flyktingkrisen.  Men han konstaterade att det måste finnas ett annat sätt att hjälpa än att flera miljoner människor tvingas fly långa vägar och söka asyl.

Stämningen på den sjuttionde  generalförsamlingen blev sämre på grund av flera internationella kriser. Europa har drabbats av en flyktingström som är större än någonsin tidigare. Det har varit krig i Syrien i fyra år, Ukrainas försök att skapa fred lyckas inte och terrororganisationen IS sprider skräck i Mellanöstern. Terrorismen och flyktingkrisen beror till stor del på just det långa kriget i Syrien. FN:s säkerhetsråd verkar inte ha någon lösning på problemet.

FN kom till efter kriget FN:s toppmöte för hållbar utveckling satte upp mål för sina medlemsländer. Med dem försöker man få bort fattigdomen från världen under de kommande 15 åren. Uppgiften verkar omöjlig. FN har 193 medlemsländer. Av dessa är en stor del utvecklingsländer.

FN kom till efter andra världskriget. Storbritannien, Kina, Frankrike, Sovjetunionen och USA grundade FN. Det första mötet hölls 1946.

Före FN fanns NF, alltså Nationernas Förbund. Den organisationen splittrades när andra världskriget började.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)