FN gjorde plan för fredsförhandlingar i Syrien

Text: Markku Juusola, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.12.2015

FN:s säkerhetsråd har gjort upp en plan för att stödja försöket att skapa fred i Syrien. Säkerhetsrådet kräver att de stridande parterna börjar förhandla om fred i januari. Samtidigt borde det bli eldupphör i landet.

FN:s säkerhetsråd godkände en resolution i fredags. Enligt den ska FN:s generalsekreterare i januari kalla representanter för både Syriens regering och opposition till förhandlingar. Målet är att skapa en ny administration, alltså ledning för Syrien. Landet ska också få en ny grundlag och ordna val.

Beslutet är betydelsefullt eftersom det var enigt. Hittills har till exempel Ryssland och USA haft olika åsikter om hur man ska få slut på kriget i Syrien. USA och Ryssland är oense om vad som borde hända med Syriens president Bashar al-Assad efter kriget. Ryssland stöder Assad. USA vill att han ska avgå.

Det är också svårt att avgöra vilka grupper som representerar oppositionen i Syrien. Extrema islamistiska rörelser som IS ska inte få vara med i förhandlingarna. Dessa anses vara terrorister.

Stormakternas utrikesministrar är nu försiktigt hoppfulla. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att man nu har tagit ett viktigt steg som kan hjälpa syrierna att bestämma om sin framtid. USA:s utrikesminister John Kerry sade att vi de närmaste månaderna får se om planen blir verklighet.

Ungefär 300 000 människor har dött i kriget i Syrien. Fyra miljoner syrier har flytt undan kriget. Många av dem har sökt asyl i Europa, en del har kommit till Finland.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)