Folk kräver fria val i Ryssland

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.08.2019

Det har ordnats flera stora demonstrationer i Ryssland den här sommaren. Ryssarna kräver nu mera friheter.

Under sommaren har det ordnats flera stora demonstrationer både i Rysslands huvudstad Moskva och i S:t Petersburg. Polisen har gripit flera tusen demonstranter.

Rysslands polis som kallas milisen har använt hårda tag mot demonstranterna. I västländerna har många fördömt milisens våld.

Demonstranterna anser att Ryssland håller på att bli en diktatur. Demonstranterna kritiserar president Vladimir Putin och hans regering. De som kritiserar Putins regim säger att demonstranterna har varit lugna men att polisen ändå har tagit till våld.

Lokalval i september Det ordnas lokalval i Ryssland den 8 september. De ryska myndigheterna har hindrat många kandidater att ställa upp i valet. De här kandidaterna är sådana som hör till oppositionen och alltså kritiserar den nuvarande ledningen i Ryssland. I valet väljs personer som ska leda kommuner och städer i Ryssland.

Politiska forskare säger att i lokalvalet får man svar på om stödet för president Putin fortfarande är lika stort som förut. Mätningar visar att Putins väljarstöd har minskat, men han är fortfarande populär.

Vladimir Putin fortsätter att leda Ryssland minst fram till år 2024.

Källor Talouselämä, IS, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)