Förbjudet att gräva efter uran på Grönland

Text: Betty Marschan, källor Yle, The Guardian, Wikipedia
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.11.2021

En ny lag har godkänts på Grönland. Lagen förbjuder utvinning av metallen uran. Grönland vill skydda sin känsliga natur och stoppar därför allt grävande efter uran.

Nära staden Narsaq på Grönland finns en stor gruva som heter Kuannersuit. I gruvan finns många sällsynta metaller. Metallerna används bland annat i elektronik och i vapen.

Företaget Greenland Minerals ville öppna en ny gruva på Grönland men detta stoppades nu. Greenland Minerals är ett kinesiskt företag med kontor i Australien. Den nya lagen på Grönland sätter stopp för all utvinning av uran.

Grönland hade parlamentsval i våras. Parlamentsvalet ledde till maktskifte. Vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit tog makten från socialdemokratiska partiet Siumut.

Siumut har varit det största partiet på Grönland i många år. En av orsakerna till maktskiftet är miljöpolitiken. Vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit vann valet. Partiet protesterade redan i våras mot nya gruvor och utvinning av uran.

– Det fanns två viktiga frågor som diskuterades i parlamentsvalet. Den ena frågan gällde grönländarnas levnadsvillkor, bland annat ekonomin och vilka jobb det finns på Grönland. Den andra frågan som var viktig i parlamentsvalet var hälsa och miljö, berättar Grönlands statsminister Múte Bourup Egede.

I början av november röstade parlamentet om en lag som förbjuder utvinning av uran. Lagen godkändes med rösterna 12–9.

Uran är en metall som används som bränsle i kärnkraftverk. Uran används också i kärnvapen.

Grönlands natur är mycket känslig. Människorna som bor på Grönland vill inte att naturen förstörs. Folket på Grönland säger att det är bättre att satsa på turism, lantbruk och fiske än på gruvdrift.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)