Förhandlingarna om Ukraina fortsätter

Text: Petri Kiuttu, källor STT, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.02.2022

Många länder försöker nu förhandla med Ryssland. Med förhandlingarna försöker man hindra Ryssland från att anfalla Ukraina.

Säkerhetsläget i Europa är spänt. Ryssland har samlat stora militära styrkor vid Ukrainas gräns.

Ryssland har upp till 190 000 beväpnade soldater vid gränsen till Ukraina. Ryska trupper omringar Ukraina från flera håll.

Enligt amerikansk underrättelseinformation har Ryssland redan fattat beslut om att anfalla Ukraina. Det finns information som säger att Ryssland tänker anfalla Ukrainas huvudstad Kiev. Ryssland säger ändå att det här inte är sant.

Putin och Biden träffas kanske på toppmöte

Frankrikes president Emmanuel Macron deltog förra veckoslutet i ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin, USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Frankrikes president Macron berättade på måndag morgon att Rysslands president Putin och USA:s president Biden ska träffas. Men USA går med på ett riktigt möte bara om Ryssland inte anfaller Ukraina. Om Putin och Biden träffas kallas det för ett toppmöte. Mötet ska arrangeras ganska snart.

EU godkänner inte ett anfall

Europeiska unionen, alltså EU, kommer att svara kraftigt om Ryssland anfaller Ukraina. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att EU:s svar kommer att vara snabbt, starkt och exakt.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har också varnat Ryssland. Scholz säger att ett anfall mot Ukraina är ett allvarligt misstag. Scholz säger att en attack skulle få mycket stora politiska och ekonomiska följder.

Tysklands förbundskansler Scholz talade om Ukrainas situation i München i Tyskland. Det ordnades ett internationellt säkerhetsmöte i München senaste veckoslut. I det mötet deltog Finlands president Sauli Niinistö, utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen. President Niinistö säger att det man ännu inte har gjort några stora framsteg i förhandlingarna.

soldat i Belarus.
Ryska fallskärmssoldater övade tillsammans med militär från Belarus. Bilden är tagen nära staden Baranavitsy i Belarus. Det är Rysslands president Vladimir Putin och Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko som leder Rysslands och Belarus gemensamma militärövningar. Rysslands försvarsministerium gav ut bilden den 19 februari.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)