Fortsatt spänt läge i Ukraina

Text: Maria Österlund, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.04.2014

Det spända läget i östra Ukraina fortsätter. I söndags kom rapporter om flera döda i en eldstrid nära staden Slovjansk.

Ryssland anklagar ukrainska nationalister från organisationen Högra Sektorn. Ryssland säger också att attacken bevisar att ledningen i Kiev inte kan kontrollera situationen. Organisationen Högra Sektorn säger att den är oskyldig och att det är ryska specialstyrkor som försöker provocera.

På skärtorsdagen hölls ett möte i Genéve i Schweiz där representanter för Ukraina, Ryssland, EU och USA deltog. Mötet var lyckat och parterna kom överens om att beväpnade grupper, så kallade separatister, ska avväpnas och att offentliga byggnader som är ockuperade ska ges tillbaka till de ukrainska myndigheterna.

Separatisterna godkänner inte uppgörelsen som gjordes på mötet i Genéve, utan fortsätter ockupera byggnader i ett tiotal städer, bland andra Slovjansk, Donetsk och Lugansk. Det är ryskvänliga separatisterna kontrollerar hela staden Slovjansk.

Europeiska Säkerhets- och Samarbetsorganisationen OSSE har börjat förhandla med separatisterna för att de ska lämna de ockuperade byggnaderna. Ännu har man ändå inte lyckats få dem att lämna byggnaderna.

Krisen i Ukraina har märkts i de kyrkliga ledarnas påskböner. Den katolska kyrkans ledare påven Franciskus bad om fred i Ukraina. Det gjorde också patriarken Filaret som är ledare för Ukrainas kyrka. Han anklagde Ryssland för orättvist beteende. I Moskva bad den ryska kyrkans ledare, patriarken Kirill för fred och goda relationer med Ukraina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)