Frankrike sörjer

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.11.2015

Den islamistiska terrororganisationen IS gjorde flera attacker i Frankrikes huvudstad Paris natten mellan fredag och lördag. Minst 129 människor dödades i attackerna. 352 skadades, av dem 98 allvarligt.

Terroristerna slog till mot sex olika platser i Paris. Enligt den franska polisen var terroristerna uppdelade i tre olika grupper. De dödliga attackerna utfördes nästan samtidigt. Terroristerna slog till mot populära restauranger och barer, ett fotbollsstadion och en konsertsal.

Terroristerna använde maskingevär och sprängämnen i attackerna. Sju terrorister dödades i samband med attackerna. Polisen har identifierad några.

Det är nu sorg i Frankrike. Landet har stängt sina gränser. Det har också utlysts undantagstillstånd i Frankrike. När det är undantagstillstånd har polisen större rättigheter än vanligt. Frankrikes president Francois Hollande vill att undantagstillståndet ska fortsätta i tre månader.

Den belgiska medborgaren Abdelhamid Abaaouid misstänks vara den som har planerat dessa terrorattacker. Den 27-åriga Abaaouid har sökts av polisen sedan januari. Man tror att han kan vara i Syrien.

På måndag klockan 13 tystnade hela Europa för att hedra offren i Paris.

Den islamistiska organisationen IS står bakom terrorn

Organisationen IS har gjort många allvarliga terrorattacker i år. Islamistiska IS dödade 44 människor i Libanons huvudstad Beirut med en bomb. Den attacken gjordes bara några dagar före attackerna i Paris.

Man misstänker också att det kan vara IS som fick det ryska passagerarplanet att störta i Egypten i oktober. Alla 224 människor som var ombord på planet dog. De turkiska myndigheterna tror att det var syriska IS-terrorister som orsakade flygkraschen.

I somras dödades 38 turister när IS slog till i Tunisien. I januari gjordes en blodig attack i Frankrike som man också tror att IS kan stå bakom. Beväpnade män dödade då tolv människor på den franska tidningen Charlie Hebdos redaktion. Följande dag dödade samma män ännu fem andra människor i Paris.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)