Gasattack i Syrien upprörde

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.04.2017

FN:s säkerhetsråd har hållit ett krismöte om attacken i Syrien, men länderna har haft svårt att enas om en resolution.

På tisdag i förra veckan utfördes en gasattack mot staden Idlib i nordvästra Syrien. Det här är ett område där rebellerna har makten. Minst 72 människor dödades, av dem många barn.

Det var en nervgas, troligen sarin, som dödade människorna Det är förbjudet att använda stridsgas i krig. Flera EU-länder och USA har anklagat Syriens regeringsstyrkor för gasattacken.

Ryssland som har hjälpt Syrien i kriget säger däremot att varken ryska eller syriska regeringsstyrkor har utfört någon gasattack. Man säger att syriska styrkor bombade rebellernas vapenlager och att där kanske fanns stridsgas.

Experter på stridsgaser tror inte på förklaringen. FN och EU kräver nu att attacken ska utredas och att de skyldiga ska straffas.

På fredag i förra veckan utförde USA en attack mot syriska regeringsstyrkor som hämnd för giftgasattacken. USA avfyrade många missiler mot Syriens militära flygbas i Shairat.

USA:s president Donald Trump uppmanade andra länder att hjälpa till att få slut på dödandet i Syrien.

Ryssland gillade inte att USA angrep syriska regeringsstyrkor. Ryssland sade att USA:s attack kan leda till något dåligt.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson ska besöka Ryssland den här veckan och förklara hur USA tänker om Syrien.

Källor FNB, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)