Glaciärerna i Arktis smälter

Text: Leealaura Leskelä, källor HS, wwf.fi, yle.fi
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.09.2015

Smältande glaciärer var ett av samtals- ämnena på klimatkonferensen i Alaska.

Naturen på de arktiska områdena är känslig för klimatförändringen. De arktiska områdena finns längst i norr och längst i söder, alltså kring nordpolen och sydpolen.

USA arrangerade ett internationellt miljömöte i Alaska i förra veckan. USA:s utrikesminister John Kerry var värd för mötet. Också USA:s president Barack Obama var där. Finland representerades av utrikesminister Timo Soini.

De arktiska områdena värms upp snabbare än resten av jordklotet. Om glaciärerna fortsätter att smälta kommer havsytan att stiga överallt på jorden. En del områden kan då helt eller delvis bli under vatten. Till dessa områden hör Holland och Maldiverna.

De arktiska områdena hotas också av oljeborrning i Ishavet. Många länder och oljebolag är intresserade av naturrikedomar som kan finnas på de arktiska områdena. Naturskyddsorganisationer motsätter sig oljeborrning på de arktiska områdena.

– Oljeborrning kan också orsaka en oljeolycka. Det skulle vara en katastrof eftersom det är mycket svårt att samla upp olja från isiga vatten, säger Liisa Rohweder som är generalsekreterare på WWF.

Barack Obama sade att USA bär ansvar för klimatförändringen. Obama har ändå kritiserats för att han har gett oljebolaget Shell rätt att borra efter olja i Ishavet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)