Google kanske inte uppdaterar Huaweis telefoner

Text: Ella Airaksinen
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.06.2019

Amerikanska Google slutar kanske uppdatera Android-operativsystemet i nya kinesiska Huawei-telefoner. USA har bestämt att Huawei inte längre får köpa operativsystem av Google.

Huawei-telefonerna använder operativsystemet Android. Men snart kanske inte Android-systemet längre fungerar i Huaweis nya telefoner. Det betyder att man då inte längre kan använda Googles program och appar. Då skulle det bli omöjligt att använda till exempel Google Play och YouTube.

Huaweis gamla telefoner fungerar ändå som vanligt.

Google vill inte sluta samarbetet med Huawei. Men Google måste om USA inte längre låter Huawei köpa operativsystem från Google. USA anser att Kina spionerar på amerikaner genom Huaweis telefoner.

Flera andra länder misstänker att Kina spionerar, men inget land har några bevis.

USA och Kina konkurrerar med varandra. Bägge länderna vill ha så mycket makt och pengar som möjligt. Den här konkurrensen kan var en orsak till att USA förbjuder samarbetet mellan Google och Huawei.

Huawei har berättat att företaget har skapat ett nytt eget operativsystem. Om Huaweis telefoner inte längre kan använda Android kommer Huaweis telefoner att fungera med ett eget system.

Experter säger att Huawei förlorar mycket pengar. Många vill kanske inte längre köpa Huaweis telefoner när man inte vet om de fungerar som förut.

Man vet ändå inte ännu hur de nya bestämmelserna påverkar Huaweis telefoner.

Källor HS, HS Metro, IS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)