Det nordiska samarbetet har långa traditioner. Nordiska rådet grundades 1952 och allt sedan 1950-talet har det rått fri rörlighet i Norden. Det betyder att nordiska medborgare har kunnat resa i de nordiska länderna utan att behöva visa pass vid gränserna.
Nu är gränskontrollerna tillbaka. Gränskontrollerna infördes efter att antalet asylsökande till de nordiska länderna ökade mycket i höstas.
I november införde Sverige gränskontroller i södra Sverige vid gränsen till Danmark. Danmark började med gränskontroller vid gränsen till Tyskland i januari. Norge har börjat granska passen hos passagerare på fartygen som kommer från Sverige, Danmark och Tyskland. Också Finland granskar ibland passen när personer kommer över gränsen i Torneå.
Läget är speciellt svårt i södra Sverige och Köpenhamn i Danmark. Det är tusentals människor som bor i det ena landet och jobbar i det andra och reser över gränsen varje dag. För de här människorna betyder gränskontrollerna att arbetsresan tar mycket längre tid än förut.
På mötet i Oslo sade politikerna att problemet är att EU:s gränser inte håller. Om EU får ordning på sin flyktingpolitik så minskar strömmen flyktingar till Norden och då kanske de nordiska gränskontrollerna igen kan tas bort.