Guiderna på Mount Everest strejkar

Text: Petri Kiuttu, källa Metro
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.05.2014

Klättersäsongen på Mount Everest ställs in. Orsaken är den olycka som inträffade på långfredagen. I den dog 13 guider och tre försvann.

De lokala klätterguiderna som ibland kallas sherpor hjälper dem som kommer för att bestiga berget. Men efter olyckan avbröt de årets klättersäsong.

– Vi har bestämt att vi avslutar klättrandet för i år. På det sättet vill vi visa respekt för våra döda vänner. Alla klätterguiderna står bakom beslutet, säger guiden Tulsi Gurung. Gurungs bror försvann i olyckan.

Klätterguiderna dog när det blev snöras och isras på berget. När det hände var guiderna vid isfallet Khumbu som är ett farligt ställe.

Klättrarna betalar stora summor, upp till tiotals tusen euro, för att få bestiga Mount Everest. Guiderna förtjänar 4 300 euro under den en månad långa klättersäsongen. Det är en bra lön i det fattiga landet Nepal. Guidens hela släkt kan leva på den lönen. Guiderna kräver nu ersättningar av den nepalesiska staten. De kräver att de skadade guiderna ska få sjukhusvård, försäkringar och garantier ifall något händer.

Mount Everest är världens högsta berg och en favorit bland klättrarna. Den högsta toppen är 8 848 meter. Den första människan besteg toppen år 1953. Veikka Gustafsson är den första finländaren som besteg bergstoppen. Det gjorde han år 1993.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)