Haiti drabbades av en kraftig jordbävning

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.08.2021

Haiti drabbades av en kraftig jordbävning för en vecka sedan. Mer än 2 000 människor dog i jordbävningen. Tiotusentals människor förlorade sina hem.

En kraftig jordbävning inträffade i Haiti lördagen den 14 augusti. Det råder nu undantagstillstånd i Haiti.

Jordbävningen orsakade över 2 000 människors död. Tiotusentals människor har förlorat sina hem. 10 000 människor har skadats. Över 60 000 hus har förstörts.

Staden Les Cayes förstördes mest av jordbävningen. Stadens sjukhus är fullt av skadade människor. Situationen i Haiti är särskilt svår på grund av att det regnat kraftigt i flera dagar.

Enligt Förenta nationernas barnfond Unicef lider en halv miljon barn av situationen i Haiti. Haitis regering utlyste undantagstillstånd för en månad. Många internationella hjälporganisationer har åkt till Haiti. Bland annat Finlands Röda Kors skickar två finländska hjälparbetare till Haiti.

Haiti är en fattig önation i Karibien. Ön ligger mellan Nordamerika och Sydamerika. Haiti är en del av ön Hispaniola. Den andra delen av ön tillhör Dominikanska republiken. Haiti har 11 miljoner invånare.

Haiti har också förut upplevt kraftiga jordbävningar. År 2010 skedde an svår jordbävning i Haiti där 200 000 människor dog och 300 000 skadades. Den gången förlorade en miljon haitiska invånare sina hem. Haiti har fortfarande inte återhämtat sig från den tidigare jordbävningen.

Källor Yle, STT, Röda Korset

Tiotusentals familjer är utan hem efter jordbävningen i Haiti. Det finns mycket bråte på gatorna och husen som ligger i ruiner behöver röjas. På bilden röjer folk ruinerna av sina hem i Port-a-Piment. Bilden är tagen den 16 augusti.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)