Hamas anföll Israel

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, STT, MTV3
Foto: Lehtikuva /AFP / Jack Guez
Artikel publicerad: 09.10.2023

Den palestinska islamistiska organisationen Hamas attackerade Israel på lördagen. Israel har startat en motattack. Över 1 000 människor har redan dött i Israel och på Gaza.

Svart rök i Gaza.
Det kommer rök från ett stort bostadshus i Gaza efter Israels flygattack på måndagsmorgonen 9.10. Bild AFP / Lehtikuva / Mahmud Hams.

Den palestinska islamistiska organisationen Hamas sköt flera tusen raketer mot Israel på lördagen. Raketanfallet orsakade stor skada. Hamas anföll från Gaza som är ett område där palestinierna har makten.

Gaza som också kallas Gazaremsan är ett område som gränsar till Israel och Egypten och har Medelhavet på västra sidan. Den islamistiska organisationen Hamas har makten i Gaza.

Hamas har också tagit israeliska medborgare som gisslan. Hamas säger själv att organisationen har över 100 israeler som gisslan. Bland människorna i gisslan finns både soldater och civila personer.

Israel svarade på Hamas attack på söndagen och måndagen. Israel har också bombat Gaza. Också Israels flygvapen har attackerat Gaza.

Över 1 000 personer har dött. Människor har dött på båda sidor gränsen, både i Israel och i Gaza. Minst 4 300 personer är skadade. Enligt organisationen FN har över 100 000 personer flytt från Gaza.

Israel premiärminister Benjamin Netanyahu sade under veckoslutet att Israel nu är i krig. Netanyahu uppmanar alla palestinier att lämna Gaza. Netanyahu säger att Israels militärmakt kommer att slå till hårt mot Gaza.

Många länder har fördömt Hamas attack mot Israel. Finlands president Sauli Niinistö och utrikesminister Elina Valtonen fördömer Hamas attacker. EU och USA anser att Hamas är en terroristorganisation.

Relationen mellan israelerna och palestinierna har varit dålig redan i tiotals år. Israelerna och palestinierna strider om vem som ska få härska över olika områden. Israelerna är judar och palestiniernas är muslimer. Den palestinska islamistiska organisationen Hamas kämpar mot judarna.

Palestinier i Gaza.
Palestinska barnfamiljer på gatan i Gaza söndagen den 8 oktober. Familjerna väntar på att de ska få skjuts bort från Gaza. Israel har uppmanat palestinierna att lämna sina hem. Bild AFP / Lehtikuva / Mohammed Abed

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)