Hårda stormar orsakade skada i Asien och i USA

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.09.2018

Väldigt hårda stormar har orsakat mycket skada både i östra Asien och i USA. Den ena stormen slog till mot Filippinerna och Kina, den andra mot USA:s östkust.

Stormen som också har kallats tyfon fick namnet Mangkhut. Den bildades på Stilla havet. Därifrån drog den över Filippinerna under veckoslutet. Sedan slog den till mot Kina kust.

Tyfonen Mangkhut blåste farligt hårt. Vindhastigheten var över 70 meter per sekund. I Finland är rekordet för hård vind 31 meter per sekund. Mangkhut blåste alltså mer än dubbelt så hårt som den allra hårdaste stormen i Finland.

Minst 59 personer har dött i stormen i Filippinerna. Stormen fick havsvattnet att stiga. Det regnade mycket. Det ledde till både översvämningar och jordras. Många hus i dåligt skick rasade samman. Översvämningarna förstörde också odlingarna av majs och ris.

Mangkhut fortsatte från Filippinerna till Kina. De höga husen i Hongkong vajade i den hårda stormen. Stormen knäckte också träd och söndrade fönster. Över 200 personer skadades i Hongkong.

Hårda stormar som uppstår på Stilla havet kallas tyfoner. Hårda stormar som uppstår på Atlanten kallas orkaner. Under veckoslutet slog orkanen Florence till mot USA:s östkust.

Florence var ändå inte en lika hård storm som Mangkhut, men den orsakade ändå stora översvämningar. Meteorologer förutspår att det kan regna en hel meter vatten i South och North Carolina. Det kan leda till ännu värre översvämningar. Hittills har 14 personer dött i stormen Florence.

Meteorologer förutspår att det kan bli allt vanligare med hårda stormar när jordens klimat blir varmare. Det uppstår hårda stormar i oceanerna Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet. De hårda stormarna får sin kraft ur det varma havsvattnet. Det uppstår hårda stormar allt oftare när havsvattnet värms upp i närheten av ekvatorn.

Källor STT och Meteorologiska institutet

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)