Hiroshima – staden som förstördes

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 14.01.2014

Städerna Hiroshima och Nagasaki i Japan är de enda städerna som har attackerats med atombomber. De här sorgliga händelserna avslutade andra världskriget för nästan 69 år sedan.

Den 6 augusti 1945 fällde USA en atombomb över Hiroshima. Tre dagar senare bombades staden Nagasaki. Över 200 000 människor dödades. De som överlevde fick svåra skador både fysiskt och psykiskt. Strålningen orsakade cancer och andra sjukdomar som också gick i arv. Barn föddes med svåra missbildningar.

Städerna blev också nästan totalförstörda. Andra världskriget tog officiellt slut den 15 augusti 1945 när Japan kapitulerade.

Gembaku Doomu, A-Bomb Dome, ligger nära den plats där bomben exploderade. Där finns också resterna av en byggnad som en gång var en mässhall. Den här ruinen är den enda byggnaden som förblev stående i hela staden. Bomben var otroligt kraftig och förstörde det mesta. Den här ruinen är den kändaste sevärdheten i Hiroshima. I närheten har man byggt en fredspark och ett atombombsmuseum.

Museet är en sorglig plats där man blir rörd. Det är helt tyst där. Bland utställningsföremålen finns förvridna mynt och en liten trehjuling som är både bränd och rostig. Först efter att ha sett bilderna och föremålen på detta museum kan man kanske lite grand förstå vilken oerhörd smärta invånarna i dessa städer kände. Tanken är att museet och minnesmärket ska påminna kommande generationer om hurdana rysligheter krig och andra extrema metoder kan leda till.

En livlig studiestad Hiroshima är känd som staden som förstördes av atombomben. Idag är ändå staden mycket mera än ett friluftsmuseum. Hiroshima är en modern och levande japansk stad. I staden finns numera många studerande och ett livligt sällskapsliv med en livskraftig kafékultur.

Hiroshima är en trevlig stad där man kan ta sig fram utan bil. Det är trevligt att promenera i staden. Fredsparken är ett trevligt ställe för picnic. I parken brinner en evig eld. Den ska släckas när alla atomvapen i hela världen har förstörts.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)